Hipnoza

Hipnoza sau frica de propria putere

Hipnoza sau somnul sunt stări firești, oricui accesibile. Știm că somnul te reîncarcă cu energie, îți aduce claritate în gândire și poate fi chiar o experiență supranaturală. Cum ar fi să accesăm această stare mai des, cu un scop precis, bine conturat? Mulți dintre noi au citit despre power nap, poate chiar îl practicați, seamănă cu siesta populațiilor sudice sau cu moțăiala bunicilor de la țară.

Din punct de vedere etimologic (și nu numai) hipnoza înseamnă somn (hypnos în limba greacă). Hipnoza clinică este o stare de somn indusă și monitorizată de psihoterapeut cu un scop precis, stabilit împreună cu clientul. În timpul acestui somn, mintea conștientă, rațională, cea care ne face să ne gândim și să ne îngrijorăm de orice, devine tot mai puțin prezentă. Subconștientul, cel responsabil de toate procesele automate din corpul nostru, cel care știe cel mai bine cum să ne facă să funcționăm optim, se activează.

Frica de propria putere este frica de a dezvolta credințe și comportamente noi. Frica este hrănită cu teamă.Teama este indusă de mama îngrijorată să nu pățești ceva, teamă pe care o poți interioriza când crești. Teama poate fi hrănită de marketingul companiilor de medicamente, de clasa politică, de colegii de muncă sau de prieteni, familie sau social-media.

Deprivarea senzorială

Deprivarea senzorială se referă la privarea ființei umane de stimuli vizuali, auditivi, kinestezici, etc.. Pentru a intra în starea de transă hipnotică este nevoie de o liniștire a creierului, un creier supra-stimulat va intra mai greu în această stare. Simpla închidere a ochilor poate creea o stare de neliniște. În primele minute. Apoi, ghidat de psihoterapeut, îți poți orienta atenția către interiorul corpului tău.

Swipe-ul este gestul care combină stimularea vizuală, auditivă și motorie într-o secvență menită să condiționeze creierul. Condiționarea creierului este ca un drog care își menține efectul atâta timp cât nu este înlocuit cu ceva mai puternic. Social-media, conexiunea cu mii de oameni, influencer-i sau platforme care îți livrează imediat ceea ce cauți, este greu de egalat în lumea reală. Dacă îți propui să te cunoști mai bine, să te lași fascinat și hrănit de propriul univers, ai nevoie să începi să faci lucrurile altfel.

Cum?

Pentru început, nu renunța brusc la ceea ce îți face plăcere, îți ocupă timpul și creierul. Că e vorba de social-media, de mâncat compulsiv, binge-watching sau orice altceva, diminuează cantitatea, frecvența, dar nu renunța.

Al doilea lucru pe care-l poți face este să observi ce pasiuni, hobbiuri, preocupări sau comportamente îți trezesc emoții. Mă refer la emoții profunde, pozitive, idealiste și poate ezitante. Vorbește cu persoanele cu care interacționezi, întreabă-le ce părere au despre tine, cum te văd ele. Dacă ai trecut de aceste două etape și încă ai neclarități, caută un psihoterapeut, un om cu care să te conectezi spiritual și emoțional. Caută o persoană neutră care îți poate confirma sau infirma ceea ce ai aflat despre tine.

Îl al treilea rând ai nevoie de consecvență pentru a pune în practică tot ce ai descoperit frumos și binefăcăctor la tine. Când consecvența nu va mai fi percepută ca un efort conștient, acela va fi momentul în care vei putea spune că ai reușit.

Informează-te

Dacă ai ales să îți accesezi și să-ți folosești resursele subconștiente folosind hipnoza, informează-te. Un psihoterapeut care practică hipnoza clinică, membru al Colegiului Psihologilor face 2 ani de șpecializare și apoi primește dreptul de practică. Acest fapt nu garantează că este terapeutul potrivit. Acest fapt se poate verifica doar în prima ședință, când vei ști și vei simți dacă mergi mai departe sau nu.

În prima ședință are loc o comunicare bidirecțională, pe mai multe planuri: emoțional, rațional și energetic. Pregătește-te să întrebi și să provoci terapeutul, astfel încât să poți stabili un parcurs clar și benefic. Starea de hipnoză va fi inițiată în următoarele ședințe, în funcție de ritmul cu care relația terapeutică se consolidează. În timpul procesului de somnolență creativă vei auzi vocea terapeutului, care te va ghida către o stare de relaxare profundă. Unii oameni se simt atât de bine în această stare încât adorm. Ceea ce este foarte bine. Subconștientul este activat și terapeutul îi va oferi sugestiile legate de îndeplinirea obiectivului prestabilit.

Ieșirea din starea de relaxare profundă se face printr-o modalitate stabilită la începutul sesiunii. Revenirea la starea de veghe este asemănătoare trezirii din somn, se face treptat, firesc, în ritmul propriu. De regulă, starea de relaxare și liniște se menține și după ședință, durata ei depinzând de personalitatea clientului și stilul lui de viață.

Programează-te pentru mai bine. Sursă foto: pixabay.com