Atelierul emoțiilor verbalizate

Dorințe desuete

Tata și mama m-au învățat să fiu bărbat, când eram doar un băiat. M-au învățat să nu plâng, să mă bat dacă e nevoie, să mă descurc. Fetele au fost învățate să fie cuminți, să vorbească frumos, să fie binedispuse și ascultătoare.

Părinții de zi își doresc un copil care să nu sufere, să fie puternic psihic și fizic, să fie realizat social și profesional. Un viitor cu mai puține detalii ca în trecut când de mic erai inoculat cu un scenariu specific de viață: profesie, căsătorie, copii, casă și mașină.

Un copil nu e doar un copil … el e un viitor bărbat sau femeie. Startul în această cursă se dă din ziua în care părinții cunosc genul copilului. Dincolo de afirmația să fie sănătos, nu contează dacă e băiat sau fată, programul cum să-mi cresc copilul se inițiază. Se aleg culori, jucării, școli și meserii, se amenajează spațiul, se citesc cărți și se fac poze. Dincolo de toate acestea, pe fundal, în inconștientul emoțional, rulezi programul implementat de părinții tăi, viitori bunici. Un program care – la majoritatea dintre noi – are darul de a sabota bunele noastre intenții raționale prin simplul fapt că el se activează în situații intens emoționale, când rațiunea este copleșită.

Cum să-i spun?

Că îmi place de el? Că m-am simțit abandonat când nu mi-a răspuns la mesaj. Că știu eu mai bine ce am de făcut! Că dacă țip la ea asta nu înseamnă că nu o iubesc. Că atunci când e nevoie să mă impun vreau să o pot face adecvat și fără să rănesc. Că m-am săturat să plec capul atunci când am ceva de spus?

Oare nu vede ceea ce simt? Dialogul interior are limitele lui, scriam într-un articol anterior pe care-l poți citi aici.

Nu, de cele mai multe ori ai nevoie de o confirmare verbală la ceea ce vezi sau simți. Ai nevoie să întrebi, să verifici dacă ai înțeles bine, să exprimi emoțiile care îți fac stomacul să se strângă sau inima să bată mai repede.

Cum comunicăm ceea ce simțim?

Adecvat. Comunicăm adecvat, specific genului, ținând cont de rolul social pe care-l jucăm. Comunicăm așa cum am învățat de la părinți, de la profesori, de la toți oamenii din societatea în care trăim. Atât de adecvat încât să obținem ceea ce vrem. Poate empatic, poate egoist. Dar clar în beneficiul nostru și al protejării imaginii de sine la care am lucrat toată viața.

Mai și tăcem, ignorăm sau ne strâmbăm. Scriem mesaje, postări, ascultăm o anumită muzică, adoptăm o anumită atitudine sau îmbrăcăm anumite haine.

Orice acțiune observată este o formă de comunicare.

La atelierul de pe Victoriei 15

Va fi la fel ca la celelalte întâlniri. Poate mai bine, pentru că de fiecare dată sunt lucruri de îmbunătățit, teme de reflexie noi sau provocări cărora nu le putem face față, încă. Grupul va fi de maxim 6 persoane, împreună vom descoperi și exersa modalități benefice de a comunica emoțiile trăite în diverse situații cotidiene. Astfel vei putea elibera emoțiile negative din corp și suflet, vei da naștere emoțiilor pozitive prin cuvinte, vei verifica ce impact are acest mod de comunicare asupra celor din jur.

În interiorul grupului vom stabili regulile de siguranță, confidențialitate și respect astfel încât să maximizăm beneficiile activităților desfașurate. Mediul creat stimulează exprimarea liberă și lipsită de constrângeri formale pentru că așa poți conștientiza pattern-ul tău de comunicare și poți exersa în direcția dorită.

Detaliile

Atelierul va avea 12 întâlniri, câte una pe săptămână (ziua și ora vor fi stabilite prin consens, după formarea grupului), fiecare întâlnire având 90 de minute. Fiecare întâlnire va avea 1-2 activități de autocunoaștere, descoperire și exersare a comunicării prin verbalizarea emoțiilor. Atelierul este un spațiu amenajat modern, confortabil, dotat cu tot ce este nevoie pentru o experiență plăcută.

Te poți înscrie cu un mesaj pe WhatsApp sau SMS la 0770261525, mesaj care să conțină prenumele și mențiunea atelierul emoțiilor verbalizate. Costul pentru cele 12 întâlniri este de 150 lei. Să fiți bine!

Foto credit: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *